ONLINE JOGA PRAKSA ZAVESTNEGA GIBA IN DIHA

VEČ KOT 30 ur POSNETKOV IN VSAK MESEC NOVI VIDEO POSNETKI PRAKS
Online Joga Praksa

DIH_ikonca

Dobrodošla, dobrodošel na
ONLINE PRAKSO JOGE ZAVESTNEGA GIBA IN DIHA

Če se prepoznaš v teh besedah je prišel čas, da poskrbiš zase, za svoje psiho-fizično telo:

– napetosti, bolečine v mišicah, sklepih,
– težave s hrbtenico,
– migrene,
– nepravilna drža,
– negibljivost,
– težave s težo,
– neravnovesje hormonskega in živčnega sistema,
– psihična in čustvena raztresenost, nestabilnost,
– odtujenost od same/ga sebe,
– nespečnost,
– in še mnogo drugih težav…

Joga je praksa življenja, je način življenja.

Je celostna vadba. Preko joga vaj, dihalnih tehnik, vaj čuječnosti in sproščanja te vodim v samoraziskovanje fizičnega, čustvenega in psihičnega telesa.
Prvi tvoj korak je upočasnitev, ki odpira vrata v globje zaznavanje sebe. Preko giba in diha te učim bolje razumeti sebe, videti lastne pomankljivosti, da te postanejo prijeten izziv, k poti do spremembe. Je dolgotrajen proces, ki ti ob redni vadbi prinaša pozitivne učinke na fizično, čustveno in umsko telo.

DIH_ikonca
Zate sem pripravila raznolike video posnetke praks, katere so razdeljene na naslednje sklope:
– moč,
– gibljivost,
– zdrava hrbtenica,
– proti stresu,
– dihalne vaje.
Več kot 30 ur video posnetkov in to še ni vse. Vsak mesec te bodo v online učilnici pričakali novi video posnetki praks.
Vse to je lahko tvoje mesečno ali letno. To pomeni, da lahko zakupiš mesečni ali letni dostop.

 

Kaj Joga praksa zavestnega giba in diha obsega, kaj se boš učil/a:

izvajanje asan (telesnih položajev) za razvijanje tvojih dveh kvalitet: moč in stabilnost na eni strani, lahkotnost in sproščenost na drugi. Obe kvaliteti sta nujni za ravnovesje tvojega telesa. Pomembno vlogo ima tudi prostor med eno in drugo asano. Kot trenutek med vdihom in izdihom. Čas, ko budno opazuješ telo v mirovanju. Pri Jogi uporabljaš različne vadbene pripomočke, ki ti pomagajo, da lažje napreduješ v položaju,
– različne dihalne tehnike, pranajama za energijsko pretočnost v telesu,
– tehnike sproščanja,
– tehnike za osredotočanje uma,
– vaje za razvijanje prijaznejšega (etičnega) odnosa do sebe in drugih.

Katere dobrobiti bo prinesla v tvoje življenje?

Na telesni ravni bodo jogijski položaji z redno prakso vplivali na boljšo telesno držo, razvili gibljivost, splošno mišično moč, koordinacijo in ravnotežje.
Na energijski ravni boš preko dihalnih tehnik usmerjal/a in nadzoroval/a svojo energijo.
Na mentalni ravni s pomočjo čuječnosti boš ponovno vzpostavil/a notranji mir in zadovoljstvo, poglobil/a zaznave, izostril/a jasnost in osredotočenost uma, razvil/a intuicijo.

Primerna je za začetnike in tudi tiste, ki imate z jogo že izkušnje. Ne glede na to ali je tvoj cilj oblikovanje telesa, sprostitev in zmanjšanje ravni stresa ali osebnostna rast.

DIH_ikonca
Preden se podaš v svet prakse priporočam, da si vzameš čas in si podrobno prebereš ta priporočila, usmeritve, saj bo tako tvoja praksa varna in kakovostna.

PRVA IZKUŠNJA Z JOGO: Če je to tvoja prva izkušnja s prakticiranjem joge ali ukvarjanjem s svojim telesom in gibalnih vzorcev telesa ne poznaš, ti svetujem, da se posvetuješ z izkušenim učiteljem oziroma si pozoren/a na pravilno anatomsko izvedbo položajev.

RAVNOVESJE: Spodbujam te, da izbiraš različne prakse in vključuješ vse dele telesa. Morda imaš zadnje stegenske mišice napete in negibljive? Ne izogibaj se praksam, ki so namenjene temu delu telesa, temveč jih redno vnašaj v plan prakse. Saj boš le z redno prakso napredoval/a in mišice bodo postale bolj prožne, gibljive, močne.
Pomembno je, da s prakso ustvarjaš ravnovesje med močjo, stabilnostjo in gibljivostjo, udobjem.
Ravnovesje med aktivnostjo in pasivnostjo.

SPOŠTOVANJE TELESA: Vseh položajev se lotiš previdno, zavestno. Pomembno je, da spoštuješ svoje telo in njegove omejitve, si z njim potrpežljiv/a. Če je položaj boleč, v njem ne vztrajaš. Če se ti med prakso vrti, težko dihaš ali se počutiš slabo, pomeni, da si pretiraval/a in da je čas za premor. Kadarkoli potrebuješ počitek, lahko zavzameš ˝položaj otroka˝.
Prakso prilagodiš svojim trenutnim zmožnostim.
Med prakso ne tekmuj sam/a s seboj ali z drugimi.

POZORNOST/PRISOTNOST: Ključnega pomena pri praksi je pozornost, prisotnost. Tvoja pozornost je v telesu, samem položaju. Opazuješ nesimetrije in nepravilnosti ter jih skušaš izboljšati.
Dovoli, da misli in občutki pridejo in gredo, se na njih ne vežeš.

DIH: Hkrati si zavesten/na svojega diha, ki je prijetnega nežnega zvoka, mehek, enakomeren, upočasnjen in sproščen. Zaznavaš, kako pri vdihu zrak, energija vstopata v telo in ga nahranita, napojita pri izdihu, kako zapuščata telo z namenom, da odplavita vse misli, občutke in morebitne napetosti.

NAPREDNEJŠA PRANAJAMA/DIHALNE TEHNIKE: Ko z redno prakso asan/položajev tvoje telo pridobi elastičnost ter svobodo, optimalno strukturo mišic in vlaken trupa, je pripravljeno na naprednejšo prakso pranajame, dihalnih tehnik. Učiti se jih začnemo, ko je telo močno in um umirjen. Pomembna je zravnanost hrbtenice ter gibljivost, prožnost v kolkih, moč v mišicah trupa.

OČI MED PRAKSO: Med prakso so oči odprte ali zaprte. Predvsem so oči odprte pri stoječih in zahtevnejših položajih, kjer čuječe opazuješ anatomsko poravnavo telesa. Zaprte oči imaš pri lažjih položajih, ko si siguren/a, da jih tvoje telo pravilno izvaja, ter pri dihalnih tehnikah, pranajami.

CIKLI: Pri svoji praksi spoštuj bioritemsko uro oziroma življenjski cikel. Prakso prilagodi letnemu času, dnevno-nočnemu ciklu ter svojemu lastnemu ciklu (predvsem ženske).

SLEDENJE NAVODILOM MED PRAKSO: Med prakso skušaj slediti mojim navodilom in opazuj, kako se telo odziva. Morda bo na začetku zate to izziv, a te spodbujam, da samo nadaljuješ. Sčasoma boš asane/položaje ponotranjil/a, tvoje telo jih bo osvojilo in tudi navodila bodo postala domača, sledljiva.
Če čutiš, da položaja iz kakršnegakoli razloga (poškodba, bolečina …) ne moreš izvesti, si pomagaj s pripomočki ali položaj modificiraj, izberi alternativni položaj.

RITEM PRAKSE: Prakso začenjaj z zavedanjem lastnih občutkov telesa in diha (opazuj svojo notranjo pokrajino). Ritem naj bo upočasnjen. Nato naj se med prakso stopnjuje in zaključi ponovno v upočasnjenem ritmu.
Naj se ti med prakso ne mudi.

TELO JE TVOJ UČITELJ/NOTRANJA NARAVNANOST: Praksa naj bo raziskovalne narave. Telo sprejmi kot pomembnega učitelja, od katerega se uči celo življenje. Ne obsojaj se in kritiziraj, temveč vnašaj v prasko prijaznost, notranji smehljaj.

PRIPOMOČKI: Za prakso potrebuješ okolju prijazno, nedrsečo joga podlogo ter ostale pripomočke, kot so:
– kocka ali kvader,
– trak,
– bolster,
– dekica.
Če morda še nimaš teh pripomočkov, lahko uporabiš predmete iz svojega doma: knjige, velike brisače, različne deke, pas, ruto.
Kako uporabiti domače predmete pri praksi, pa si poglej v video posnetku.
Pripomočke uporabljamo, da bi olajšali vadbo položajev, omogočili daljše
in lažje vztrajanje v njih. Na tak način si dovoliš doživeti globljo izkušnjo.

PROSTOR: Prakso izvajaj v zračnem prostoru, kjer te ne bodo motili (oziroma čim manj).

HRANA IN PIJAČA: Prakso je priporočljivo izvajati s praznim želodcem. Zadnji lažji obrok zaužiješ 1,5 do 2 uri pred prakso. Med vadbo pitje tekočine, vode odsvetujem, saj tako lažje ohranjaš primerno toploto, ogenj v telesu.

OBLAČILA: Izbiraj lahka in udobna oblačila, ki omogočajo nemoteno gibanje.

BOSIH NOG: Prakso joge izvajaš bos/a, predvsem stoječe položaje, kjer je pomembna stabilnost. Ostale prakse, kot so vadba proti stresu in dihalne tehnike, lahko izvajaš v nogavicah (po občutku).

ELEKTRONSKE NAPRAVE: Prakso izvajaj v elektronsko čim bolj čistem prostoru. Izklopi telefon.

ZA ŽENSKE – ČAS MENSTRUACIJE: Občutkov ob menstruaciji je toliko, kolikor je žensk, saj jo vsaka doživlja popolnoma drugače in svojstveno. Nekatere spremlja utrujenost, nizka raven energije, bolečine v križu, trebušni krči, glavoboli, napetosti in razdražljivost, spet druge ne zaznajo nobenega posebnega počutja.
Ravno zaradi teh razlik je vprašanje izvajanja joge med menstruacijo tako zelo občutljivo. Težko bi namreč postavili splošna pravila za vse. Nekatere šole za čas menstruacije jogo popolnoma odsvetujejo, druge govorijo o prepovedi določenih asan.
Prava pot je, kot vedno, srednja, ki jo poiščeš s čuječim opazovanjem počutja in telesa. Telo ti vedno sporoča, kaj potrebuješ, če mu le prisluhneš.

Med menstruacijo se predvsem izogibaj: dinamičnih stilov joge, zahtevnih stoječih položajev, intenzivnih inverznih položajev, zaklonov in asan, ki vključujejo močno aktivacijo trebušnega centra, ki je med menstruacijo občutljiv, stiskanja medeničnega dna, zahtevnih pranajam (predvsem bastike in kaphalabati).
Predvsem pa te spodbujam, draga ženska, da se v času menstruacije upočasniš in čim več počivaš.

 

Želim ti, da je tvoja praksa redna, varna, zavestna in prijetna.

Če boš imel/a kakršnokoli vprašanje v zvezi s prakso, mi piši na centerdih@gmail.com. Vodiš na lastno odgovornost.

 

DIH_ikonca

˝Joga je luč. Ko je enkrat prižgana, nikoli ne ugasne. Bolj, ko boš vadil/a, svetlejši bo plamen.˝
Dih z zvokom HI, ki ohlaja

dolzina 12 min | joga 1 – začetna stopnja

Najdi prakso za doseganje tvojega cilja:

Kako iz domačim predmetov narediti vadbene pripomočke:

dolzina 3 min | joga  vse stopnje

Spoznaj kateri sedeči položaj je primeren zate:

dolzina 13 min | joga vse stopnje

MOČ

NOVO: Stabilnost telesa preko stabilnih nog

dolzina 43 min | joga 1 – začetna stopnja

Infuzija moči

dolzina 17 min | joga 1 – začetna stopnja

Vaje za obrazne mišice

dolzina 20 min | joga 1 – začetna stopnja

Moč rok

dolzina 30 min | joga 1 – začetna stopnja

Aktivacija celega telesa

dolzina 40 min | joga 1 – začetna stopnja

Moč centra telesa

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Močna in aktivna hrbtenica

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Krajša praksa za močno telo

dolzina 23 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa za krepitev mišic nog

dolzina 44 min | joga 1 – začetna stopnja

GIBLJIVOST

NOVO Gibljivi kolki in lahke noge

dolzina 57 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljivost zelo pomembne mišice iliopsoas

dolzina 39 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljivost tvoje hrbtenice

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Vaje za gibljiv in prožen vrat

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa namenjena gibljivosti sp. dela telesa/nog

dolzina 45 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljivost prsnega koša

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa za gibljivost ramenskega dela

dolzina 45 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljivi kolki

dolzina 48 min | joga 1 – začetna stopnja

Variacija pozdrava soncu

dolzina 28 min | joga 1 – začetna stopnja

Vaje za stabilna in zdrava stopala

dolzina 12 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljiva hrbtenica z zasuki

dolzina 38 min | joga 1 – začetna stopnja

NOVO Gibljivost predvsem zgornjega dela telesa

dolzina 44 min | joga 1 – začetna stopnja

ZDRAVA HRBTENICA

NOVO Lahko svoj vrat lahkotno obrneš levo in desno?

dolzina 1h 2 min | joga 1 – začetna stopnja

Krepitev in sprostitev hrbtenice

dolzina 38 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa za spodnji, ledveno-križni del hrbtenice

dolzina 33 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljiva hrbtenica

dolzina 40 min | joga 1 – začetna stopnja

Aktivacija in prebuditev tvoje hrbtenice

dolzina 40 min | joga 1 – začetna stopnja

Varni zasuki

dolzina 40 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa zavedanja celotne hrbtenice

dolzina  32 min | joga 1 – začetna stopnja

Prebudi svojo hrbtenico

dolzina 25 min | joga 1 – začetna stopnja

Praksa za vratni del hrbtenice (vrat in ramenski del)

dolzina 42 min | joga 1 – začetna stopnja

Gibljiv in močen prsni del hrbtenice

dolzina 32 min | joga 1 – začetna stopnja

7 sprostilnih položajev

dolzina 15 min | joga 1 – začetna stopnja

NOVO Hrbtenica močan in vitalen steber

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

PROTI STRESU

NOVO Kotalenje glave za umirjen um in telo

dolzina 19 min | joga 1 – začetna stopnja

Dotik, ki sprošča, zdravi

dolzina 22 min | joga 1 – začetna stopnja

Hodeča meditacija

dolzina 5 min | joga 1 – začetna stopnja

Vaja osmica

dolzina 25 min | joga 1 – začetna stopnja

NO STRES vadba

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Sproščenost je tvoje naravno stanje

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Stresi stres iz tvojega telesa

dolzina 24 min | joga 1 – začetna stopnja

Umiritev uma in telesa

dolzina 30 min | joga 1 – začetna stopnja

Pretegovanje, ki sprošča

dolzina 43 min | joga 1 – začetna stopnja

Iz aktivnosti v pasivnost

dolzina 35 min | joga 1 – začetna stopnja

Diham vase

dolzina 37 min | joga 1 – začetna stopnja

Treniranje pozornosti-prisotnosti

dolzina 29 min | joga 1 – začetna stopnja

Raziskovanje mehkobe preko giba in diha

dolzina 26 min | joga 1 – začetna stopnja

DIHALNE VAJE

NOVO Dih iz centra trupa navzdol in navzgor

dolzina  18 min | joga 1 – začetna stopnja

NOVO Dihalna vaja stoje za prebuditev celega telesa

dolzina  8 min | joga 1 – začetna stopnja

Izmenični dih-Anuloma Viloma pranayama

dolzina  14 min | joga 1 – začetna stopnja

Dih pasivnosti, za ohlajanje telesa- Chandra Bhedana

dolzina 15 min | joga 1 – začetna stopnja

Dih za prebuditev telesa- Surya Bhedana

dolzina 12 min | joga 1 – začetna stopnja

Aktivno trebušno dihanje- Kaphalabathi pranayama

dolzina 14 min | joga 1 – začetna stopnja

Dih za sproščanje in umiritev

dolzina 13 min | joga 1 – začetna stopnja

Zavestno trebušno dihanje

dolzina 12 min | joga 1 – začetna stopnja

Popolni (polni)  jogijski dih

dolzina 24 min | joga 1 – začetna stopnja

Dih z zvokom HI, ki ohlaja

dolzina 12 min | joga 1 – začetna stopnja

NOVO Dihalna vaja stoje za prebuditev celega telesa

dolzina 8 min | joga 1 – začetna stopnja